Docente in o.a. fluit en piano
Danielle'' Lesgeven doet ze al 36 jaar met veel enthousiasme, een goede muzieklerares worden was haar doel. Door haar vervolgstudies kwam zein aanraking met uiteenlopende docenten en invalshoeken. De vergaarde kennis zorgde er voor dat ze nu voor het lesgeven kan putten uit de vele studie technieken die haar waren aangeleerd. Ze legt zich er dan ook op toe om zich te verplaatsen in de situatie van de leerling en haar/hem te helpen op een efficiënte manier vooruit te komen in het musiceren. '' |
Daniëlle begon op 6-jarige leeftijd met blokfluitles. Vanaf haar 12e kreeg zij pianoles en dwarsfluitles, en vanaf haar 15 theorie en gehoortraining van Bernard Nelleke. Na haar middelbare school opleiding werd zij na een intensieve voorbereiding in 1979 toegelaten voor de theoretische vakken in het eerste jaar van het conservatorium,en voor dwarsfluit en piano in het voorbereidende jaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Ze kreeg pianolessen van Carl van Rhenen en Henk van Eewijk, en dwarsfluitlessen bij Koos Verheul en Harry Starreveld. Zij slaagde daar in 1989, opgeleid voor Uitvoerend Musicus orkestwerk met hoge cijfers voor de opleiding Docerend Musicus, wat onder andere bestaat uit: psychologie, pedagogiek, didactiek en methodiek. Ze werd gegrepen door de klank van de houten dwarsfluit, traverso genaamd en wilde zich daar graag verder in specialiseren. Die kans kreeg ze na een toelatingsexamen in Den Haag. Zodoende vervolgde zij haar studie met een opleiding Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Bart Kuijken, daarna in Tilburg bij Nancy Latour, en in Engeland bij Steven Preston en Lisa Beznosiuk, waarna zij als traverso speler in verschillende barokorkesten zoals Floriegium Musicum werk kreeg.
|
Voordat ze op Terschelling ging wonen deed ze invalwerk voor de muziekscholen in Delft en Haarlem en had ze een bloeiende lespraktijk in Papendrecht. In 1993 nam ze samen met Dick de lespraktijk van Marja Blaauw over en begon ze op het eiland met het geven van muziekles. Al gauw bleek het vanwege de specifieke eilander situatie voor haar nodig te zijn om verder bij te scholen. Zodoende deed zij de 2-jarige opleiding bij het Gehrels-Instituut. Deze opleiding is gericht op het geven van muziekles in groepen aan kinderen vanaf 5 jaar: Spelenderwijs muziek leren luisteren, voelen en begrijpen, noteren en lezen maar natuurlijk ook zeker muziek maken! Ook was zij dirigente van het gospel koor “A happy tune” tot 1996 en het gemengde koor “Sursum Corda” tot 1998. Het lesgeven aan kinderen en volwassenen bij haar thuis doet ze heel erg graag. En ze hoopt dat iedereen zich op z’n gemak voelt. De lessen geeft ze het liefst individueel, zodat het tempo voor iedereen altijd aangepast kan worden. Ook komen verschillende muziekstijlen aan bod tijdens de les zoals klassiek, pop, jazz en rock.
|
Danielle's
|
Voor wie
|
Uit haar leservaring is het volgende gebleken: Natuurlijk om de piano of fluittechniek onder de knie wil krijgen. Maar er zijn nog meer redenen te noemen die niet zo direct voor de hand liggen.
1. Voor ontspanning 2. Hulp bij zijn/haar studie, 3. Voor wie een uitdaging nodig heeft, 4. Voor wie heel mooi muziek wil leren maken. 5. Voor degene die geen tijd heeft gehad om thuis te oefenen 6. Voor wie naar het Conservatorium wil, 7. Voor wie meer wil weten over het interpreteren van oude muziek. 8. MAAR OOK: Om de hersenactiviteit te simuleren en zo betere prestaties op school te krijgen! |
Zo hoopt ze met de vele jaren ervaring die ze met het lesgeven heeft opgedaan steeds meer talent te laten opbloeien op Terschelling. Het muziekonderwijs wat ze samen met Dick heeft opgezet vanaf 1993 is ondergebracht in V.O.F. DE NOTENBOOM. Dit bedrijf doet het zonder subsidie van buitenaf en is geheel afhankelijk van het betaalde lesgeld. Naast lesgeven treed Daniëlle ook als artiest op tijdens concertseries van het eiland. Voor de leerlingen organiseren Daniëlle en Dick een voorspeelavond in april zodat ze gelegenheid hebben hun kunnen aan ouders, opa’s oma’s vrienden en vriendinnen te laten horen. Dit is echt een muziekfeest om te horen!
|
Docent in o.a. gitaar en viool
Dick" Dick gebruikt verschillende lesmethodes, afhankelijk van type leerling. Naast viool, keyboard en gitaar geeft Dick ook zangles. Hij laat de leerlingen daarbij ook veel zelf uitzoeken. Na een pittig inzingprogramma aan de slag! Via Youtube zijn leuke ideeën op te doen voor nieuw repertoire, dit naast wat Dick zelf voor ze heeft bedacht. " |
Dick de Graaff begon met vioolspelen op 5 jarige leeftijd. Hij doorliep eerst de muziekschool in Amstelveen, waar hij ook geboren is in 1966. Naast de viool leerde hij ook pianospelen en componeren. Reeds tijdens de middelbare school periode kwam hij in de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam terecht, waar hij les kreeg van Ruurd Kooistra en later van Mark Lubotsky en István Parkánji. Hij kreeg een prijs in het Singer Muziekconcours te Laren op 12 jarige leeftijd. Tijdens zijn conservatoriumperiode van 1984 tot 1990 deed hij veel internationale muziekervaring op en gaf hij recitals in binnen- en buitenland. Ook gooide hij hoge ogen tijdens het Oskar Back Concours te Amsterdam in 1987. Hij slaagde Cum Laude in 1990 voor docerend- en uitvoerend musicus, waarna hij ging spelen in diverse orkesten.
|
Vestiging
|
In 1993 vestigde hij en zijn gezin zich op Terschelling, waar hij een lespraktijk heeft opgezet samen met zijn vrouw Daniëlle,en een koor is gaan dirigeren, Ook het componeren heeft hij weer opgepakt, en is hij in diverse bezettingen optredens gaan verzorgen voor de eilander bevolking. Dit in combinatie met een orkestbaan bij Holland Symfonia te Amsterdam, waar hij in 1991 was begonnen als tutti violist.
Op dit moment houdt Dick de Graaff zich ook regelmatig bezig met het maken van allerlei kunstprojekten, die hij vervolgens verfilmt en er via multitrack recording voorziet van zelfgecomponeerde muziek |
©2016 MUZIEKSCHOOL DE NOTENBOOM | ONTWERP DOOR BART DE GRAAFF
---